Berhati-hati dengan makanan yang mengandungi NITRATES
Nitrates atau nitrites adalah bahan campuran tambahan kepada daging
(seperti bacon atau ham yang dirawat) dan juga ikan salai untuk
mengekalkan warna yang menarik dan menghalang pertumbuhan kuman dan
racun didalam makanan tersebut.
Walaupun bahan kima tersebut bukanlan karsinogen (penggalak
pertumbuhan kanser), tetapi ianya akan menghasilkan bahan sampingan
seperti nitrosamines, yang mengakibatkan kadar pertumbuhan kanser yang
tinggi terutamanya kolon dan gastrik kanser pada haiwan.
Oleh sebab itu,adalah langkah yang bijak jika kita mengurangkan atau
tidak mengambil terus makanan yang mengandungi nitrates atau nitrites.
Carilah makanan yang bebas nitrates yang selalunya terdapat di kedai
makanan semulajadi dan kadang-kadang terdapat disetengah supermarket.
Kenapa Memakan Buah -Buahan TIDAK DIBENARKAN ketika menjalani Program DIET SD 2
Terdapat beberapa pendapat yang berbeza-beza berkenaan dengan
konsep memakan buah-buahan semasa melakukan diet SD2. Masih ada yang
mengatakan boleh memakan buah-buahan tertentu dan tidak boleh memakan
buah-buahan yang lain.
Oleh yang demikian pengamal SD2 sendiri mesti faham kenapa
sebenarnya kita tidak digalakkan untuk memakan buah-buahan tersebut.
Walaupun kebanyakan buah-buahan adalah didalam kategori karbohidrat
yang baik, namun begitu buah-buahan adalah makanan yang mengandungi
kandungan gula terbanyak dibandingkan dengan semua jenis makanan yang
lain dan ini akan menghalang penurunan berat badan dan pembakaran
lemak.
Didalam fasa penurunan berat badan, kabohidrat yang boleh diambil
hanyalah diantara 20 – 35 gram sehari untuk badan kita supaya masih
boleh membakar lemak dibadan.
Karbohidrat didalam buah-buahan adalah terlalu tinggi untuk tahap
yang dibenarkan ini.Mari kita lihat secara secara terperinci kandungan
karbohidrat didalam beberapa jenis buah-buahan sebagai contoh:
-Jenis Buah Hidangan Kandungan Karbohidrat (gram)
Apple Hijau 1 (sederhana) 9.1 g
Apple Merah 1 (kecil) 13.1 g
Pisang 1 (keci) 22.9 g
Jambu (Guava) 1 (kecil) 20 g
Oren 1 (kecil) 10.4 g
Belimbing 1 (kecil) 10 g
Durian 1 (ulas) 27.9 g
Rambutan 4 – 5 (biji) 13.9 g
Anggur 8 (biji) 16.3 g
Betik 1 potong (kecil) 7.1 g
Tembikai 1 potong (kecil) 6 g
Avocado 1 (sederhana) 0.5 g
Jika anda yakin bahawa buah-buahan yang anda makan tidak melebihi 35 gram sehari seperti memakan buah avocado,
maka anda boleh makan buah-buahan tersebut. Jika tidak, adalah lebih
selamat jika anda tidak menyentuh buahan-buahan tersebut untuk menjamin
bahawa anda masih boleh membakar lemak tersimpan.
Anda harus bertanggungjawab sendiri tentang apa yang anda makan
dan tidak hanya mengambil cadangan atau pendapat tertentu tanpa
memahami sebabnya yang sebenar.Apabila anda telah faham akan konsep ini
maka anda sudah boleh pula mengkaji akan sayur-sayuran dan banyak
manakah yang anda boleh makan sehari.
Sila lihat dan fahamkan akan kandungan karbohidrat sayur-sayuran
dibawah dan buatlah keputusan anda sendiri daripada maklumat tersebut.
Hijau, kacang pis, dimasak (1 cawan) 25g
Peppers, hijau (1 cawan) 10g
Labu, dimasak, lecek (1 cawan) 12g
Mentah, radishes (1 cawan) 4g
Bayam, dimasak (1 cawan) 7g
Skuasy, timun, dimasak (1 cawan) 8g
Skuasy, musim sejuk, Acorn, dimasak (1 cawan) 30g
Succotash, dimasak (1 cawan) 47g
Kentang manis, bakar w / kulit (besar) 44g
Tomato, mentah (1 cawan) 8g
Lobak, dimasak, lecek (1 cawan) 11g
Adakah kita boleh memakan Oat Semasa melakukan DIET SD 2
Ada bebepara pertanyaan yang saya terima mengenai pemakanan oat semasa melakukan program diet SD2.
Oat (Avena sativa) merupakan sejenis spesies bijiran, dan biji benih
tumbuhan ini. Ia digunakan bagi makanan manusia, dan juga sebagai
makanan bagi haiwan, terutamanya ternakan ayam dan kuda.
Pengambilannya dipercayai mengurangkan LDL kolesterol (“buruk”), dan
berkemungkinan mengurangkan risiko penyakit jantung. Oat juga merupakan
bijiran selamat bagi pengidap penyakit celiac (alahan gluten).
Selepas lapuran mengenai bahawa oat mampu membantu mengurangkan
kolesterol keluar, “kegilaan bijirin oat” melanda U.S. pada akhir
1980-an dan memuncak pada 1989.Popular oatmeal dan keluaran oat lain
sekali lagi meningkat selepas keputusan Food and Drug Administration
pada Januari 1997 bahawa kebanyakan (oat bran) atau (rolled oats) boleh
meletakkan label yang mendakwa bahawa ia mungkin mengurangkan risiko
penyakit jantung, apbila digabung dengan diet kurang lemak.
Walaupun menurut lapuran mengatakan oat adalah satu makanan yang baik, mari kita lihat kandungan nutrisi pemakanan oat:
Oat nilai pemakanan setiap 100g (3.5oz)
Tenaga 1.628 kJ (389kcal)
Karbohidrat 66 g
Serat 11 g
Lemak 7 G
Protein 17 g
Asid Pantothenic (B5) 1.3 mg (26%)
Folat (Vit. B9) 56 μg (14%)
Besi 5 mg (40%)
Magnesium 177 mg (48%)
β-glucan (serat larut) 4 g
Tenaga 1.628 kJ (389kcal)
Karbohidrat 66 g
Serat 11 g
Lemak 7 G
Protein 17 g
Asid Pantothenic (B5) 1.3 mg (26%)
Folat (Vit. B9) 56 μg (14%)
Besi 5 mg (40%)
Magnesium 177 mg (48%)
β-glucan (serat larut) 4 g
Kandungan karbohidrat didalam setiap hidangan 100 g Oat adalah 66g.
Ini adalah terlalu tinggi dan melebihi had 35g karbohidrat sehari untuk
pengamal diet SD2. Cukup dengan memakan 50g Oat sahaja akan
menyebabkan badan kita tidak lagi membakar lemak tersimpan dan
mengambil tenaga & gula dari oat yang kita makan tadi.
Berhenti lah makan oat sementara diet SD2 sekiranya anda ingin cepat menurunkan berat badan.
Sekiranya anda belum berjaya, cubalah SD2
Larangan Kepada Orang Yang Ingin Mengamalkan SD 2
PERHATIAN!!
* Ibu yang hamil atau sedang menyusu bayi tidak seharusnya menyertai
apa-apa bahagian dalam program penurunan berat badan ANDA DINASIHATI
UNTUK MENGAMALKAN ALPHA LIPID LIFELINE.
* Kepada kesemua pengidap Diabetes Mellitus (IDDM) yang bergantung
kepada insulin, adalah perlu pengawasan doktor ketika anda menyertai
program ini.
* Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jika anda mengambil atau amalkan ubatan tertentu.
No comments:
Post a Comment